İyiliği Suistimal Etmek
İyilik, başkalarına yapılan ihtiyaca göre değişkenlik gösteren hiç bir karşılık beklemeden yapılan yardımdır. Lakin her zaman iyilik yerini bulmaz. Çünkü beklenti içerisinde yapılan mutlaka karşılık beklenen bir düşüncedeysek o halde kâr amacı güderiz.
💠 Yani “ben iyilik yaptım madem onlar da bana yardım etmelidir…” gibi bir düşünceye kapıldığımızda hayalkırıklığı da yaşayabiliriz.
Bazen de talep edilmeden yapılan davranışlar vardır iyilik zannedilen oysa kişinin işlerini bozacak ya da hoşuna gitmeyecek bir davranış bize göre iyi olsa da karşımızdakini memnun etmeyebilir bu tutumumuz.
Bir nevi fedakârlık boyutunda yapılan yardımlar ne yazık ki kötülük bile olabiliyor kimi zaman.
Elbette yardıma muhtaç, yaşlılar ve ihtiyaç sahiplerine yaptığımız ve ya bizden bir şey rica edildiği vakit yaptığımız yardım yerini bulacaktır.
Belki de bizim iyilik olarak yaptığımız davranış bizi zayıf bile göstermiş olabilir. Bu konuda titiz davranmak, eylemin sonucunu düşünerek hareket etmek ve alma verme dengesini koruyarak yapılan iyilik bizim bir oturmuş karakterimiz olduğunu gösterebilir.Bazen bir söz söyleriz o kişiye rahatsızlık vermiş olabilir bu durum.
Böylece “ben ne yaptım ki sadece iyilik yaptım, ne dedim ki ben şimdi diye de düşündürebilir.İki kulağımız bir ağzımız var buradan bile anlayabiliriz ki konuşmaktan çok dinlemek özellikle anlamaya çalışarak dinlemek bireyleri gerçek anlamda iyi hissettirir. Hem dinlediğimiz vakit daha fazla bilgi katabiliriz kelime hazinemize.
Gerçekten yaptığımız eylemler ve söylediğimiz sözler faydalıysa ve karşımızdaki insanları gücendirmiyorsa o hâlde içimiz de huzurla dolar. Kelimelerimizin ucunun nereye dokunacağını bilmeden konuşmak da iletişim olarak görülse de dostluğumuz açısından devamlılığı yoktur.Bir de en önemli konulardan olan iyi niyet bazen yerini bulamayabilir.
Önemli olan gerçekten maksadımızı aşmamak bireylerin alanlarını ihlal etmemektir.Sevgi ile yapılan her şey güzelleşir. Anlayış, nezaket ve tatlı dilli olmak bizi birbirmize yaklaştırır ve uzun vadeli ilişkiler sağlamamız için gereklidir.
Bizden istenilmeyen şeyler için gereksiz çaba hem yorucu hem de sevilme ihtiyacı ve de onaylanma ihtiyacımız varmış gibi gösterebilir.
Bizim yapmadığımız eylemlerden sonra görevimizmiş gibi düşündürebilir.
Bazı konularda eğer zor durumda kalacaksak uygun bir uslup ile hayır demek bizim alanımızı korumamızı sağlar ve kendimize olan saygımızı arttırıcı etkiye sahiptir.